Jan-Olov Lundberg
Jan-Olov Lundberg. Foto: Elina Mattsson.

Borlänge kartlägger den våldsbejakande extremismen

2:34 min

Borlänge kommun håller just nu på att göra en kartläggning av våldsbejakande extremism i kommunen. Detta då det bland annat ska ha förekommit rekrytering av Borlängebor till terrororganisationen IS. Det är otroligt angeläget att det här görs, säger Jan-Olov Lundberg, lokal samordnare.

Sverige höjde igår eftermiddag sin terrorhotnivå från tre till nivå fyra på en femgradig skala. Enligt skalan innebär det att hotbilden för att något ska hända mot Sverige bedöms vara hög.

Och många undrar ju vad som görs för att få koll på extrema grupper i samhället, och då allt från nazistiska och högerextremister till sympatisörer till terrorgruppen IS.

Borlänge kommun håller just nu på att göra en kartläggning av våldsbejakande extremism i kommunen. Detta då det bland annat ska ha förekommit rekrytering av Borlängebor till terrororganisationen IS.

– Det är ett politiskt uppdrag från kommunen att göra en kartläggning ta fram en lokal handlingsplan för hur man ska jobba för demokrati och mot våldsbejakande extremism, berättar Jan- Olov Lundberg, som är lokal samordnare för att värna om demokratin mot våldsbejakande extremism.

Vad är det ni ser?

– Det som man först trodde skulle vara en stor problematik, det vill säga att många åker till Syrien och slåss för IS, så ser vi inte det som ett stort hot. Däremot ser vi att den vita makt rörelsen växer sig allt starkare.

Arbetet började i september och det är Borlänge, Stockholm, Göteborg och Örebro som jobbar tillsammans med det här. Och den 26 november kommer man hålla en presskonferens där man publicerar tankarna tillsammans med den nationella samordnaren kan tänka sig att man kan jobba kring dessa frågor.

Och enligt Jan-Olov Lundberg så är det viktigt att det här arbetet görs.

– Om man tittar på utvecklingen och det som har skett så känns det som att det är otroligt angeläget. Och det är framsynt av politikerna i Borlänge att ha gett oss det här uppdraget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista