Foto: Pi Frisk/SvD/TT
Foto: Pi Frisk/SvD/TT

Nu vill Borlänge kommun sluta investera i oljebolag

2:56 min

Borlänge kommun kommer att se över sin placeringspolicy och utreda hur de kan sluta placera pengar i fonder som investerar i olja, kol och gas.

P4 Dalarna har granskat kommuner och landstings fondplaceringar. En av kommunerna som har pengar placerade i en fond som investerar i oljebolag är Borlänge. Men kommunen tänker nu se över sin placeringspolicy.

– Självklart är det bra att sånt här kommer upp. Det gör att vi får anledning att se över den policy som vi har, säger Anika Murphy, ekonomichef, Borlänge kommun.

Så ser fondplaceringarna ut:

Landstinget Dalarna

Har 67 miljoner i fonden SPP aktiefond global. Ett av de tio största innehaven är oljebolaget Exxon Mobil.

Har 25 miljoner i fonden SSGA emerging markets. Bland innehaven finns till exempel ryska gasbolaget Gazprom, ryska olje- och gasbolaget Surgutneftegas, koreanska oljebolaget S-oil corp.

Mora kommun

Har 14 miljoner i fonden SPP aktiefond USA. Ett av de tio största innehaven är Exxon Mobil Corporation.

Har 8 miljoner i fonden JPM Europé equity Plus. Bland de tio största innehaven finns oljebolagen BP och Shell.

Borlänge kommun

Har 104 miljoner i fonden SEB etisk global indexfond. Ett av de tio största innehaven är oljebolaget Exxon Mobil.


* Falun, Avesta och Ludvika har inga egna kapitalplaceringar. Övriga kommuner har vi inte kollat upp. Vi kollade fondinnehaven en gång i våras och igen under början av hösten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista