Företaget Nya Byn Krylbo hotar sina hyresgäster med våld

1:45 min

Igår påstod vd:n för bostadsbolaget Nya Byn Krylbo att en anställd använt kriminella metoder för att få människor att betala svart för lägenhetskontrakt. Hyresgästföreningen Region Mitt menar att det är företaget som använder olagliga metoder och hyresavtal. Uppgifter som företaget dock tillbakavisar.

Den anställda som företaget menar skulle ha begått dessa handlingar skulle också ha avskedats.

Vi har pratat med representanter för Hyresgästföreningen Region Mitt. De vågar inte ställa upp på en intervju i radio, eftersom de är rädda för företaget. Även de har utsatts för hot.

Men de berättar för oss om vad hyresgästerna som bor där har vittnat om för dem. Så här säger en som jobbar på Hyresgästföreningen till P4 Dalarna:

I allra högsta grad tar de till kriminella metoder. De hotar sina hyresgäster med vräkning och även våld.

Hyresgästföreningen misstänker också att Nya Byn Krylbo använder illegal arbetskraft. Folk som inte kan vare sig svenska eller engelska och som jobbar svart.

Och de hyr ut utdömda lägenheter. Det vet vi. Jag har själv varit där och besökt lägenheter och det är brandskadade hus och hus som varit spärrade i många år.

Det säger en av dem som jobbar på Hyresgästföreningen Region Mitt till P4 Dalarna i dag.

Enligt Hyresgästföreningen använder företaget Nya Byn Krylbo korttidskontrakt, där ett hyresbelopp står på kontraktet men en helt annan - en högre summa - står på räkningen. Detta för att företaget vill ha in så mycket pengar som möjligt. Och hyresgäster har alltså berättat för Hyresgästföreningen att de hotas med vräkning och till och med våld om de inte betalar. Hur många som har drabbats är ännu oklart.

Det här har pågått länge. Det har funnits en hotbild och företaget har använt kriminella metoder sen de tog över, men det hotfulla har eskalerat det senaste året. Vi har uppmanat folk under flera år att gå till polisen när de blir utsatta för hot om våld och hot om vräkning.

Det säger en av de representanter för Hyresgästföreningen Region Mitt som P4 Dalarna har pratat med. Även de kommer i dag att vända sig till polisen.

VD:n för Nya Byn Krylbo tillbakavisar Hyresgästföreningens anklagelser mot företaget kommer med som nonsens.

Citaten i ljudklippet är autentiska men inlästa av en annan person än dem vi pratat med.

Information om en fällning från Granskningsnämnden för press, radio och tv:

I ett inslag i Dalanytt den 19 november förra året riktade hyresgästföreningen mycket allvarlig kritik mot ett bostadsbolag i Avesta. Bostadsbolagets bemötande av kritiken redovisades dock inte inslaget. Granskningsnämnden anser att detta strider mot kravet på opartiskhet och programmet fälldes.