En oljeplattform och pengar
Foto: Ken Hodge och EpSos. de epsos.de. Montage: P4 Dalarna.

Stark kritik mot bankers etiska fonder från ekonom

Claes Hemberg: "Bankerna ger sig själv guldstjärna, det funkar inte"
6:31 min

Att investera pengar i oljefonder när man samtidigt säger sig värna om miljön, det är nåt som flera kommuner och landstinget här i Dalarna sysslar med. Men hur är det med ens egna fonder - hur rena är dom egentligen?

Claes Hemberg är sparekonom från Avanza och han menar att det är svårt som privatperson att veta vad man investerar pengar i. Det beror på att banker och fonder är dåliga på att berätta om vad de har investerat sina pengar i, menar han.

- Du får titta på fonderna själva och se om det finns några tobaksbolag eller krigsmaterialbolag, då kanske du inte vill ha de fonderna. Du får själva titta och göra en bedömning helt enkelt, säger Claes.

Men ska man behöva göra det som bankkund?

- Nej det borde vara lika enkelt som att handla mjölk, men de här bolagen lyckas inte komma överrens utan alla hittar på egna måttstockar så det är jättesvårt att hitta rätt.

Hur tycker du att bankerna tar sitt samhällsansvar när det gäller fonderna?

- Dåligt, det finns ingen anledning till att varje bank själv ska ge sig själva betyg. De måste visa att de verkligen vill ta den här frågan på allvar och tillsätta ett oberoende råd som bestämmer vilka regler det är som ska gälla, säger Claes Hemberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".