Dalasinfoniettans framtid hotad av landstingets sparkrav

2:34 min

I landstingets sparpaket, som landstingsfullmäktige beslutar om nästa vecka, så ska man inte bara in på vården utan även på kulturen. Och nedskärningarna kan göra att Dalasinfoniettan upphör att existera, menar musikern Anders Norén.

Landstingets sparpaket nummer två innebär besparingar på 330 miljoner kronor. Men landstinget sparar inte bara in på vård, utan också i viss mån på kultur. Kultur- och bildningsförvaltningen har krav på effektiviseringar på tre miljoner kronor. Det beslutet togs på i juni i år.

Och landstingspolitikernas nedskärningar på kulturområdet kan göra att Dalasinfoniettan upphöra att existera i nuvarande form inom bara ett par år.

Det skriver Dalasinfoniettans Anders Norén idag i en debattartikel i Dalademokraten.

– Sparförslaget gör att vi inte får några uppskrivningar för 2016 och vi fick inte heller några uppskrivningar för 2015, vilket gör att lönekostnaderna drar iväg och uppräkningarna följer inte med, och framåt 2017 måste vi börja se över verksamheten och säga upp personal, säger han.

Måste man inte hellre spara in på kulturen än på vården?

– Så går ju debatten alltid, att vi alltid likställs med vårdplatser, men jag menar att vi ger vård. Folk mår bra av att lyssna på musik.