Några av de som jobbar i Grängesberg, längst bak syns Michael Henriksson och ledaren Agneta Ekstedt Frejd. Foto: Sveriges Radio
Några av de som jobbar i Grängesberg, längst bak syns Michael Henriksson och ledaren Agneta Ekstedt Frejd. Foto: Sveriges Radio.

Arbetsplats för funktionsnedsatta i Grängesberg kan läggas ned

Den anställde Michael Henriksson: " Det känns tomt"
1:06 min

Nu riskerar sexton funktionsnedsatta personer på turistmålet Disponentparken i Grängesberg att bli av med sina jobb. Från nyår slutar den ideella Trädgårds-föreningen att driva caféet och trädgården och ingen annan verkar vilja ta över.

Oron är stor bland de anställda över parkens framtid. Michael Henriksson jobbat länge, nästan 15 år, i parken.

– Jobbet betyder att jag får komma ut i stället för att sitta hemma och så får jag lön, säger Michael Henriksson.

Den ideella Trädgårdsföreningen Disponentparken har drivit stället sedan 1995. Och sedan dess har fler än 800 funktionsnedsatta personer jobbat i Grängesberg.

Men lönsamheten är dålig trots att föreningen får mer än 800 000 kronor i bidrag av Ludvika kommun och ett statligt lönebidrag på fyra miljoner kronor per år.

Ledaren Agneta Ekstedt Frejd har drivit verksamheten i tjugo år.

– Lönerna tar allt det vi tjänar in på att sälja växter eller får in på caféet, så det blir inget över till att driva parken, säger hon.

Och om ingen tar över efter nyår stängs stället.

– Jag lär ju tänka på familjen, min sambo och barn, så jag hoppas att det här blir kvar, säger Michael Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".