Vårdpersonal hjälper en äldre människa som ligger till sängs.
De som arbetar inom hemtjänsten utsätts för bland annat multiresistenta bakterier. Med arbetskläder som tvättas av arbetsgivaren minskar risken för att de anställda för med sig smitta hem. (Personerna på bilden har inget direkt samband med inslaget.) Foto: Henrik Montgomery/TT

Rättviks kommun ger sig - köper arbetskläder till hemtjänsten

2:56 min

Efter flera års strid och många turer är det nu klart: Rättviks kommun bekostar arbetskläder till dem som arbetar inom hemtjänsten och i omsorgen.

- Det här har varit en lång kamp. Att arbetsgivaren nu väljer att ta sitt arbetsmiljöansvar för personalen, det tycker vi är mycket, mycket glädjande, säger Erja Eloranta, sektionsordförande för fackförbundet Kommunal i Rättvik.

Hon ser beslutet som en facklig seger. Men fackets kamp var inte huvudskälet till att Rättviks kommun nu tagit beslutet att stå för personalens arbetskläder. Det hävdar Fredrik Ollén (M), ordförande för socialutskottet.

- Den spelar naturligtvis stor roll, men det som fällde domen för oss var att Socialstyrelsen skärpte regelverket. Krav och hygienföreskrifter omfattar nu också hemtjänstpersonalen, säger han.

Kände ni er tvingade att ta beslutet?

- Ja, det skulle jag faktiskt säga att vi gör, säger Fredrik Ollén.

Personalen ska få sina nya arbetskläder under december eller senast i januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista