Evert Sandin har avlidit

Musikern Evert Sandin från Vikarbyn, bosatt i Leksand, har avlidit, 83 år gammal. Sandin kallades för den sjungande lantbrevbäraren då han alltid hade med sig dragspelet när han körde ut post i byarna runt Rättvik.

Evert Sandin fick sitt första skivkontrakt 1968 och spelade in Gärdebylåten med text på rättviksmål. Det där med att sjunga på rättviksmål blev lite av Everts signum under årens lopp, vem minns inte Stjinnbracka ma lucku?

Ganska snart så spred sig nyheten om den sjungande lantbrevbäraren och både TV och radio ville ha honom och hans musiker med i sina program. På SVT:s öppet arkiv kan man se när bandet första gången hälsade på hos Lennart Hyland. Evert Sandins musik sålde i stora upplagor och han belönades med två stycken guldskivor.

Sandin brann också för de gamla bygdespelen och spelade själv Stark Ingemar i Ingemarsspelen och Skinnarmäster i Skinnarspelet under många år.

Förutom musiken som tog honom runt på turnéer såväl här hemma som i Amerika så var han idrottsintresserad och följde det mesta inom idrottslivet i Dalarna. Han åkte själv gärna skidor och kan räknas in i skaran av tappra Vasaloppsåkare med tio genomförda lopp.

Evert Sandin blev 83 år gammal.