Folkomröstningar
1 av 2
Direktdemokraterna vill se fler folkomröstningar. Montage: P4 Dalarna.
Erika Olofsdotter Johansson,
2 av 2
Erika Olofsdotter Johansson. Foto: Erik Nilsson /P4 Dalarna

Direktdemokraterna vill se allt fler folkomröstningar

1:59 min

Kommuninvånarna är delade till flygplansprojektet i Sälen och det skulle kunna bli en folkomröstning i frågan. Och just folkomröstningar är något som Direktdemokraterna vill se fler av. Folk ska kunna påverka politiken mellan valen, säger Direktdemokraternas Erika Olofsdotter Johansson i Hedemora.

En protestlista mot flygplansprojektet i Sälen startades i februari och sedan dess har runt 700 namnunderskrifter samlats in – vilket innebär att det närmar sig att fullmäktige kanske måste ta ställning om man ska ha en lokal folkomröstning om frågan eller inte.

Och Direktdemokraterna* vill att det ska hållas folkomröstningar i politiska frågor ofta.

– Det är att ge folk mer inflytande mellan valen, så att folk kan påverka politiken mellan valen, säger Direktdemokraternas Erika Olofsdotter Johansson i Hedemora.

Men kan man lita på att folket är insatta i frågorna?

– Vår övertygelse är att de som är intresserade av politik, de sätter sig in mer. Ju mer förtroende man ger folk, ju mer intresserade blir de, säger Erika Olofsdotter Johansson.

*Direktdemokraterna är partiet som vill ha mer demokrati för medborgarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista