Idrott
Foto: TT.

Så ska föreningslivet i Dalarna hjälpa till med integrationen

Bert Åke Norlin: "Vi ska ta tag i de här ungdomarna, för de skriker ju efter aktiviteter"
2:10 min

Hur kan föreningslivet hjälpa till med integration? Det är en fråga som lyfts på en konferens som arrangeras i Borlänge idag och i morgon, där bland annat Riksidrottsförbundet och Skolidrottsförbundet deltar. Vi har kommit en bra bit på väg, säger Bert Åke Norlin, ordförande i Dalarnas Skolidrottsförbund.

Konferensen arrangeras av Borlänge kommun och Borlänge Bandy och bland de som deltar finns Riksidrottsförbundet, Skolidrottsförbundet och Röda Korset.

Bert Åke Norlin är ordförande i Dalarnas Skolidrottsförbund och jobbar med skolidrottsfrågor på heltid och gör det speciellt mycket nu i projektet Borlänge - möjligheternas stad.

– Vi har kommit en bra bit på väg. När vi utbildar så många som vi gör, så vänder vi oss till de grupper som är nyanlända och det är ett stort inslag. Och då certifierar vi de utbildare på det kursmaterial vi har, och sedan öppnar vi upp portarna och säger till folk i kommunen: kom och var med i våra utbildningar, och det har blivit en succé, säger han, och fortsätter:

– Vi har utbildat 400 redan, ungdomar och föräldrar med annan bakgrund.

Under loven kommer nu man nu arrangera mängder med turneringar.

– När skolan stänger en vecka, så vill vi hjälpa till att ta tag i de här ungdomarna, för de skriker ju efter aktiviteter, säger Bert Åke Norlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".