Badrocksgänget. Foto: Karin Törnblom
1 av 2
Badrocksgänget. Foto: Karin Törnblom
Björn Skifs. Foto: Åsa Stöckel/ Sveriges Radio
2 av 2
Björn Skifs. Foto: Åsa Stöckel/ Sveriges Radio

Björn Skifs drar igång Badrock igen 30 år efter premiären

Björn Skifs: ”Har haft svackor”
13 min

Första gången var 1986 och sedan följde sju år av Badrock. Vansbrosonen Björn Skifs samlade artister i Borgholm och på turné, en succé. Till sommaren får vi uppleva det igen.

I mer än fem decennier har han sjungit för oss med rockrösten som gång på gång utsetts till Sveriges bästa. I åtta år har han legat på Svensktoppen, sammanlagt - bara en sån sak.

Just nu gör han kritikerrosad krogshow på Göta Lejon i Stockholm, och i sommar kränger han på sig badrocken igen, och väcker liv i succén från det sena 80-talet.

Björn Skifs berättar hur det hela startade 1986, men det var en idé han haft en längre tid efter att ha sett en "Mad dogs and englishmen" där Clapton och fler artister levde ett slags cirkusliv.

– Jag lyckades samla ett gäng då. Badrock körde på i sju år och det har aldrig riktigt varit aktuellt att göra comeback med Badrock till nu.

– Den här gången har Borgholm 200-års-jubileum. Tidigare har jag tänkt att man inte ska ta fram gamla grejer, men när frågan kom från Borgholm så tänkte jag att det var en bra anledning, säger Björn.

Den här gången med bekanta Tommy Nilsson, Sanne Salomonsen, Mats Ronander, Peter Lundberg, Nina Söderqvist och kapellmästare Anders Berglund.

Lyssna på hela intervjun här. Björn berättar om att han emellanåt haft dåligt självförtroende, men att han jobbat sig ifrån det med hjälp av vänner och jobb. Däremot blir det allt svårare med scenskräck eller obehag.

– Man kan inte räkna med mig efter lunch de dagar jag ska stå på scenen på kvällen. Ja, kanske något lättare ärende kanske, säger Björn. Han berättar också om varifrån hans namn kommer ifrån och om det stämmer att han slarvade bort sin internationella karriär.  

p4extra@sverigesradio.se

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".