Leksands IF
Montage: P4 Dalarna.

Forskare: Fel av LIF att byta tränare just nu

Leif Arnesson: "Byta tränare ska man göra mellan säsonger"
3:09 min

Är det rätt eller fel att byta tränare mitt under pågående säsong? Fel! Det säger i alla fall universitetslektorn Leif Arnesson, som - tillsammans med två andra - har forskat i just det här med chefsrörlighet. Det sämsta man kan göra är att byta tränare när man spelat dåligt under en lång period, säger Arnesson.

Igår bytte alltså Leksands IF tränare. Ut med den gamla Sjur Robert Nilsen, och in med den nya, Per-Erik "Perra" Johnsson.

Ofta sägs det ju att ett tränarbyte ger effekt, att det kommer in ny energi i gruppen och att det blir en nystart. Men en studie som kom för några år sedan visar att tränarbyten sällan ger den önskade effekten.

Siljansnäsbon Leif Arnesson, universitetslektör i företagsekonomi med chefsrörlighet som specialitet, är en av forskarna bakom studien.

Tillsammans med Khalik Salman och Ghazi Shukur gjorde man en studie där man gick igenom alla matcher och tränarbyten i ishockeyns högsta serie under 30 års tid. I rapporten fann man inga mönster men man såg att:

– Går det dåligt för ett lag så är det första man gör att byta tränare. Det som vi vet genom att studera resultat är att man ska göra precis tvärt om. Det ska man göra i lugn och ro, mellan säsonger, det sämsta man kan göra är att byta när man har spelat dåligt under en lång period, säger Arnesson.

Så rent statistiskt så gör Leksands IF helt fel här?

– Ja, det är solklart.

– Man tror att går det dåligt för ett lag så är det naturligt att byta tränare. Samma som på företag, det är naturligt att byta chef om det inte fungerar. Men det är inte så enkelt, säger Arnesson.

Det känns som att ombytligheten inom Leksands IF är ganska stor, är det så?

– Jag minns grundstudien som vi gjorde för åtta år sedan, då var Leksand ett av de lag som stod ut, att man hade en viss benägenhet att ofta byta tränare. De har ju inte bytt i någon mindre utsträckning efteråt.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".