Hassan Moradi kom till Sverige som 16-åring för fem år sedan. Foto: Martin Eriksson / Sveriges Radio.
Hassan Moradi kom till Sverige som 16-åring för fem år sedan. Foto: Martin Eriksson / Sveriges Radio.

Ensamkommande Hassan tror inte på regeringens förslag

Hassan Moradi: "Det kommer lika många flyktingar hit ändå"
4:41 min

Regeringens skärpta migrationspolitik innebär bland annat ID-kontroller och tillfälliga uppehållstillstånd. Men det här kommer inte leda till färre asylsökande, det tror Hassan Moradi som flydde ensam som 16-åring till Sverige från Afghanistan.

– Det kommer bli tufft för de som är på väg hit. De förväntar sig en trygghet här, säger Hassan Moradi, som varit i Sverige i fem år.

Skärpningen gäller bland annat ID-kontroller, tillfälliga uppehållstillstånd och medicinsk åldersbestämning av asylsökande.  

Hassan Moradi bor i Falun, där han studerar, och han tror alltså inte att regeringens förslag räcker till om de vill minska antalet asylsökande.

– Ingen vill ju fly från sitt land om det finns fred och trygghet där. Varför ska man i så fall komma hit och lära sig ett nytt språk, en ny kultur och lämna familjen, undrar Hassan Moradi, som känner sig tacksam över att ha fått stanna i Sverige.

– Jag minns att jag blev glad av att få ett uppehållstillstånd och veta att jag fick stanna. Här har jag fått mycket hjälp av både organisationer och vanligt folk, säger Hassan, som tror att de tillfälliga uppehållstillstånden kommer leda till sämre integration.

– Flyktingarna kommer inte ha ett stabilt liv här. Då känner man kanske att man inte vill lära sig språket, om man ändå inte får stanna.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".