Pär Öberg och Twittersymbolen
1 av 2
Pär Öberg till vänster friades idag efter att ha åtalats misstänkt för hets mot folkgrupp på Twitter. Montage: P4 Dalarna.
Mårten Schultz är professor i civilrätt. Foto: Privat selfie
2 av 2
Mårten Schultz är professor i civilrätt. Foto: Privat Selfie

Professor i civilrätt: Friande nazistdom inte förvånande

Mårten Schultz: "Det går ju inte att döma folk för brott om man inte vet säkert"
1:33 min

Att nazistledaren Pär Öberg från Sunnansjö frias för hets mot folkgrupp förvånar inte professorn i civilrätt, Mårten Schultz. Det är svårt att bevisa vem som skrivit vad på nätet, menar han.

Öberg åtalades misstänkt för hets mot folkgrupp efter att det spridits rasistiska åsikter om judar via hans twitterkonto. Men rätten menar i sin dom att det inte går att bevisa att det verkligen var Per Öberg och inte någon annan som skrev inläggen.

– Det går ju inte att döma folk för brott om man inte vet säkert, säger Mårten Schultz.

Har man ändå inte att ansvar för vad som skrivs på ens konto i sociala medier?

– Det finns vissa andra ansvarsregler som kan aktualiseras, men det vanliga straffrättsliga ansvaret förutsätter att det är innehavaren av kontot som själv skrivit sakerna.

Men betyder det att man får skriva vad som helst på nätet?

– Nej, det får man inte. Men rätten måste vara säker på vem som skrivit för att kunna döma, säger Mårten Schultz, som tror att brott av den här typen generellt är svåra att bevisa.

– Skaffar man sig en pseudonym på nätet, krypterar sin information och ägnar sig åt den här typen av brottslighet, då kommer det i allmänhet fortsatt vara svårt för rättsväsendet att döma någon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".