Anna-Lena Lodenius är journalist, författare och expert på högerextrema rörelser.
Anna-Lena Lodenius är journalist, författare och expert på högerextrema rörelser.

Expert: Kunskapshus viktigt för att bekämpa extremism

Expert på högerextremism: "Helt avgörande att man samarbetar"
0:33 min

Borlänge får ett kunskapshus där lokala experter ska kunna rycka ut för att bekämpa radikalisering och extremism. Och Anna-Lena Lodenius, journalist och expert på högerextrema rörelser, menar att sådana här verksamheter behövs.

När regeringens samordnare Mona Sahlin presenterade sin plan för att stärka arbetet mot våldsbejakande extremism igår, stod det klart att Borlänge, som en av fyra städer i Sverige, får ett kunskapshus där lokala experter ska samarbeta mot radikaliseringen i samhället.

Anna-Lena Lodenius är journalist, författare och expert på högerextrema rörelser. Och hon tror att en sådan här verksamhet behövs.

– Jag tror att det är helt avgörande att man samarbetar med de brottsförebyggande insatserna i kommunen som finns. Att man har ett samarbete med polisen och socialtjänsten framför allt, säger Anna-Lena Lodenius.

Hon poängterar också vikten av att man upprätthåller kunskapen även i perioder när det ser lugnare ut i samhället, för att det inte ska vara bortglömt när det väl behövs.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".