Känd debattör utbildar Avestaelever om hedersvåld

0:41 min

I dag håller Sara Mohammad en heldagsutbildning i Avesta om hedersrelaterat våld. Sara Mohammad har startat organisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime, och har bland annat kritiserat islam och bärande av slöja.

Sara Mohammad, som är född i den turkiska delen av Kurdistan, är en välkänd debattör av hederskulturen och hedersförtrycket i Sverige.

– Vi har tolv balkongflickor till exempel, som rubricerats som självmord eller olyckor, men som är hedersmord, säger Sara Mohammad.

Hon har kritiserat islam och bärandet av slöja. Hon har också kritiserat Feministiskt Initiativ för att inte driva frågan om jämställdhet bland invandrarkvinnor av rädsla för att utmålas som rasister. 

Sara Mohammad har själv erfarenhet av att utsättas för hedersvåld och lämnade vid 16 års ålder sin familj. Hon kom till Sverige som politisk flykting för drygt 20 år sedan och lever sedan dess under skyddad identitet.

– Jag upptäckte att det hederslivvåld som fanns i mitt hemland hade flyttat hit till Sverige, säger Sara Mohammad.

Mohammad bildade Glöm aldrig Pela och Fadime, GAPF, för att de uppmärksammade hedersmorden på  Pela Atroshi och Fadime Şahindal inte skulle falla i glömska utan leda till en förändringar för invandrarkvinnors villkor. 

– Vi vill kunna ge stöd, råd och tips till utsatta elever, och personal, säger Sara Mohammad.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista