John Sund, präst i Leksand. Foto: Johannes Söderberg / SVT.
John Sund, präst i Leksand. Foto: Johannes Söderberg / SVT.

Prästen i Leksand: "Perra" är en Jesusgestalt

"Något måste han ha gjort"
3:42 min

Vinden har verkligen vänt för Leksands IF. Mannen bakom återuppståndelsen är enligt många den nye tränaren Per Erik "Perra" Johnsson. Han är en Jesusgestalt för LIF, säger prästen John Sund i Leksand, där hockey är religion.

– Nu känner jag ju inte "Perra" så bra som jag känner Jesus. Men något måste han ha gjort. Ett lagbygge handlar ju om relation och tillit, och det känns som att "Perra" fått med sig spelarna. Där finns det likheter med den store frälsaren, Jesus, säger John Sund.

Men Jesus hade väl problem med att få sitt lagbygge att hålla också, det var väl inte alla lärjungar som drog åt samma håll?

– Nä, det var kanske inget Dream Team som Jesus tog ut till sin inre krets. Men han såg deras svagheter, och det är en väldigt viktig egenskap hos en ledare, säger John Sund, som hoppas på nya segrar i de kommande matcherna för LIF. Särskilt på söndag, då Svenska Kyrkan i Leksand är matchvärd under hemmamatchen mot Oskarshamn.

– Men det är knepigt att be till Gud om vinst. Gud håller på alla lag och är inte Leksing. Men förlorar vi får det bli själavård.

Är "Perra" Johnsson Leksands IF:s egen Jesus? 

– Nja, man kan väl säga att han är en Jesusgestalt i alla fall.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".