Vatten på Vasaloppsstarten efter översvämningen av Österdalälven i Sälen den 25 oktober 2014. Bilden tagen den 27 oktober 2014.
Översvämning på Vasaloppsstarten. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Klimatforskaren: Det här händer när Dalarna blir varmare

Klimatforskaren Gustav Strandberg: "Nederbörden kommer att öka och det innebär större risk för översvämningar"
1:53 min

Fler översvämningar och fler torrperioder. Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI, berättar hur Dalarna påverkas om – eller när – jorden blir två grader varmare. 

Just nu sitter världens ledare i Paris och försöker komma överens om nya klimatmål. Men redan nu är utsläppen och föroreningarna så pass höga att mycket pekar på att jorden kommer bli två grader varmare, oavsett vad politikerna kommer fram till.

Hur märks en 2 grader varmare planet i Dalarna?

– Det är på vintern man ser de största skillnaderna. Varmare vintrar betyder kortare snösäsong. Risken för översvämningar ökar, säger Gustav Strandberg, klimatforskare vid SMHI.

– På sommaren ser man att risken för värmeböljor ökar, och risken för torrperioder ökar också, tillägger han.

Hur mycket ökar risken för klimatrelaterade katastrofer?

– Det är svårt att säga hur mycket den ökar, men det finns en risk för fler översvämningar, fler värmeböljor, längre torrperioder.

Finns det något positivt med att det blir varmare?

– Om man tittar på Sverige, kan man se att skogs- och jordbruket kommer att bli mer produktivt i framtiden. Men frågan är om det som är positivt överväger nackdelarna, och på en global skala är det naturligtvis inte så, säger Gustav Strandberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".