Pass vid gränsen.
1 av 2
Foto: Sofie Lind/Sveriges Radio.
Märtih Eriksson bor i byn Flötningen och har märkt av de ökade gränskontrollerna vid norska gränsen.
2 av 2
Märtih Eriksson bor i byn Flötningen och har märkt av de ökade gränskontrollerna vid norska gränsen. Foto: Sofie Lind/Sveriges Radio

Skärpta passkontroller vid norska gränsen

Märith, boende i Flötningen: ”De stannade en bil”
4:00 min

Det har gått ungefär en och en halv vecka sedan Norge skärpte sina id-kontroller längs den norska gränsen. Märith Eriksson bor i Flötningen, bara några kilometer från norska gränsen, och hon har märkt av kontrollerna. Hon har dessutom fått skjutsa tillbaka asylsökande som gått från Norge.

Det var nu i slutet av november som Norge valde att skärpa ID-kontrollerna i landet och sedan dess måste man vara beredd på att visa giltig legitimation om man åker över gränsen till eller från Norge.

Anledningen är flyktingsituationen och att Norge, precis som Sverige, vill få bättre kontroll på flödet av asylsökande till länderna.

I Dalarna finns sex stycken gränsövergångar till Norge, men när P4 Dalarna passerar några av dem så finns ingen gränspolis där. Enligt Tormod Bakke, som är polismästare i Hedmark i Hamar, är gränsområdet just i Dalarna inte ett prioriterat område.

Men Märith Eriksson, som bor i Flötningen vid den norska gränsen, har märkt av gränskontrollen.

– De stod alldeles vid gränsen. De bara kollade bilarna som körde över från Sverige till Norge, tror jag, berättar Märith.

– Jag har aldrig sett att polisen stått där någon gång förr.

Märith Eriksson har även sett andra saker som är en anledning till Norges skärpta ID-kontroller. I november öppnades ett tillfälligt asylboende i Femundsviken i norska Drevsjö, en norsk by lite mer än en mil från den gamla tullstationen. Men så en dag kom några asylsökande gåendes över gränsen till svenska Flötningen.

– Då kom det flyktingar och gick ända från Femundsviken. Och de visste knappt var de var. Så de kom och gick förbi oss, berättar Märith Eriksson.

Hon berättar att de norska asylsökande gick till affären i byn i Flötningen och kom sedan till Märith Erikssons gård för att fråga hennes make om han kunde skjutsa dem tillbaka.

– Det var kallt och det blåste och de hade bara tunna kläder på sig, och då hade de gått från Drevsjö och det är en och en halv mil dit. Så de var så tacksamma att de fick skjuts tillbaka.

Om man ska åka till Norge, så räcker det för nordiska medborgare att egentligen ta med ett körkort som id-handling, men norsk polis har sagt att ett pass är bäst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".