Södra infarten i Särna.
Fjällporten ska symbolisera två fjälltoppar och reser sig högt över riksväg 70 vid södra infarten till Särna. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Fjällporten i Särna trafikfarlig - kan rivas efter 23 år

Stig Amnelius, Kommunlistan: "Trafikverket har glömt bort det här i 23 år och nu har de kommit på det"
2:16 min

I 23 år har den sex meter höga portalen Fjällporten hälsat bilister som kör in i Särna välkomna. Men nu vill Trafikverket riva den, av trafiksäkerhetsskäl. Ett besked som förvånar i Särna.

– Vi kan inte garantera hållbarheten. Ju äldre de blir ju klenare blir dem och ju större är risken att de ramlar omkull, säger Mats Sandgren, på Trafikverket.

Men alla håller inte med Trafikverket.

– Den här har ju som sagt stått i 23 år nu. Vi tycker att den borde få vara kvar, säger Stig Amnelius.

Han bor i Särna och är engagerad i både det lokala politiska partiet Kommunlistan och i frågan kring Fjällporten, och han håller inte med om att portalen skulle vara trafikfarlig.

– Det är sådana här ordentliga, impregnerade elstolpar. För bara ett år sedan gjorde turistföreningen en rötskadebesiktning och det fanns inget då. Vi har hela tiden varit noga med att se till att den är trafiksäker, säger Stig Amnelius.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".