Bilden visar en ambulanshelikopter som flyger.
Ambulanshelikopter. Foto Bertil Ericson / TT

Konkurrensverket: Dalarnas ambulanshelikopter är laglig

Landstinget Dalarna bryter inte mot lagen genom att köpa in en egen ambulanshelikopter. Det konstaterar Konkurrensverket.

Svenska Flygbranschen är kritiska till att landstingen i Dalarna, Värmland och Västra Götaland har gått samman för att köpa in ambulanshelikoptrar som de ska sköta i egen regi. Landstingen har bildat ett formellt samarbete under namnet Svensk Luftambulans, som fler landsting planerar att ansluta sig till.

Svenska Flygbranschen anser att det är osund konkurrens att inte upphandla på öppna marknaden och anmälde saken till Konkurrensverket.

Myndigheten ifrågasätter inte att privata aktörer påverkas negativt av landstingens samarbete, men bedömer att landstingen inte bryter mot lagen genom att samarbeta på det här sättet.

Därför tänker Konkurrensverket inte utreda saken mer. Det beslutet kan inte överklagas men berörda företag kan vända sig till domstol.

Tidsplanen är att Dalarnas ambulanshelikopter landar i Mora under den här månaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".