Jan Sundqvist, Arbetsförmedlingen
Jan Sundqvist på Arbetsförmedlingen presenterar de senaste siffrorna om arbetsmarknaden. Foto: Johan Thorén

Arbetslösheten ökar i Dalarna

Jan Sundqvist: "Ett enormt slöseri om vi inte tar hand om nyanlända"
3:15 min

Arbetslösheten i Dalarna kommer att öka till 7,7 procent under nästa år, jämfört med 7,2 procent nu under hösten. Samtidigt ökar efterfrågan på utbildad arbetskraft. En stor utmaning för arbetsgivarna i Dalarna blir att ta hand om alla nyanlända som i många fall är välutbildade.

Dalarna har en arbetslöshetsnivå som är lägre än rikets genomsnitt. Men antalet och även andelen arbetslösa kommer att öka under 2016. Det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen.

- Industrin i Dalarna går lite smårassligt, säger Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsanalytiker Jan Sundqvist, men det finns trevliga tecken inom privata tjänstesektorn som kompenserar. Och 2017 blir förhoppningsvis bättre.

Ökningen av arbetslösheten beror mycket på att det kommer många nyanlända utrikesfödda personer som inte har något jobb. Men det kan också bli en styrka inför framtiden.

- Det vore ett enormt slöseri om vi inte fångar de nyanlända i Dalarna utan låter de flytta iväg till andra län i Sverige, säger Sundqvist.

Arbetsmarknaden i många kommuner står inför att ersätta pensionsavgångar. I några områden, till exempel Gagnef, är arbetslösheten låg och det är problem att hitta folk för att fylla luckorna som finns.

När det gäller de nyanlända är det ett problem att översätta deras utbildning till svenska förhållanden, så kallad validering.

- Det tar alldeles för lång tid i vissa fall, säger Jan Sundqvist.

Ge ett råd till Dalarnas arbetsgivare  för de närmaste framtiden?

- Inse för Dalarnas långsiktiga överlevande att ta till vara på de nyanländas kompetens effektivare än idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".