Helene Ecström Framtidsmuséet
Helene Ecström från Framtidsmuséet föreläste om Alfred Nobel. Foto: Johan Thorén P4 Dalarna

Nobeldagen firades i Borlänge med föredrag

Helen Ecström: "Hästar i Karlskoga bakom att priset blev svenskt!"
1:35 min

I dag är det Nobeldagen med stora festligheter i Stockholm. I Borlänge höll Framtidsmuséets Helene Ecström ett föredrag om den internationelle industrimannen Alfred Nobel, mannen bakom det ärofyllda priset.

Helene Ecström berättade bland annat om en fattig uppväxt i Stockholm, familjeåren utomlands och uppfinningarna som gjorde Alfred Nobel rik.

När industrimannen dog ensam bodde han i Frankrike och i sitt testamente så skänkte han större delen av förmögenheten till priset uppkallat i hans namn.

Men var skulle priset hamna, i vilket land? Jo, den dåvarande franska lagen stadgade att där en person hade sin hästar där var han bosatt. Och Alfred Nobel hade sina hästar hos sitt företag i Karlskoga.

Därför hamnade Nobelpriset i Sverige och inte i Frankrike, berättade Helene Ecsröm vid föredraget i Teknikdalen i Borlänge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".