En matlåda
1 av 2
Så här ser matlådorna ut nu, märkta med Mat lagad i Dalarna.
Matlåda från Gåfood med "Lokal mat" sigillet.
2 av 2
Så här såg lådorna ut förut, märkta med sigillet Lokal mat.

Gåfood har tagit bort märkning på mat efter avslöjande

Magnus Bertilsson, Gåfood: "Folk trodde att det bara var lokala råvaror i våra matlådor"
0:59 min

Matlådor med råvaror från hela världen såldes under sigillet Lokal mat, trots att råvarorna inte alls kom från Dalarna. Detta kunde P4 Dalarna avslöja för en månad sedan. Men efter avslöjandet har Säterföretaget Gåfood nu ändrat märkningen till Mat lagad i Dalarna.

När P4 Dalarna avslöjade att matlådor med märkningen Lokal Mat inte alls bestod av råvaror från Dalarna, utan från hela världen, beslutade Säterföretaget Gåfood att ta bort märkningen från sina förpackningar.

– Vi gjorde det eftersom loggan hade misstolkats, och folk trodde att det bara var lokala råvaror i våra matlådor, säger Magnus Bertilsson på Gåfood.

En av medlemmarna i föreningen Lokal mat, har efter det här avslöjandet lämnat föreningen.

– Jag ser inga konstigheter i det, det är valfritt om man vill använda sig av vårt varumärke Lokal mat, säger Rolf Lindquist från föreningen Lokal mat. 

I samband med P4 Dalarnas avslöjande tyckte mer än 90 procent av de som svarade på en undersökning på vår hemsida, att det kan vara missvisande att använda begreppet lokal mat på en produkt som inte har ett lokalt ursprung.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".