Polisbevakad rättegång i Falun
Foto: Scanpix.

Polisens skyddsombud tvivlar på förbättring i arbetsmiljön

Polisens skyddsombud: "Ser ingen ljusning"
2:41 min

Polisen i Dalarna riskerar 100 000 kronor i vite, om man inte åtgärdar problemen i arbetsmiljön som arbetsmiljöverket påpekat. Men dalapolisens huvudskyddsombud, Rolf Rickmo, tror inte att ens det kommer hjälpa.

Frön början hade man till sista november på sig att åtgärda felen, en tidsfrist som förlängdes till sista januari nästa år, eftersom flera av åtgärderna behöver hanteras centralt.

Huvudansvarig för att bisterna rättas till är Olov Augrell, HR-chef på polisen i Region Bergslagen. Han menar att det är bra att arbetsmiljöverket är tydligt med vad som måste åtgärdas, och tror att det kommer bli en bättre arbetsmiljö till följd av detta.

Men huvudskyddsombudet för polisen i Dalarna, Rolf Rickmo, som är med i arbetsprocessen, är inte lika optimistisk till att arbetsmiljön kommer bli märkbart bättre.

– Tyvärr kan jag inte säga att jag ser någon ljusning i det perspektivet att vi ger ett svar till arbetsmiljöverket. Med den verklighet vi lever i tror jag att det blir svårt att leva upp till, säger Rickmo.

Bristerna handlar bland annat om att poliser har för hög arbetsbelastning. Många poliser har berättat om ett antal stressrelaterade symtom såsom huvudvärk, hjärtklappning, yrsel, sömnsvårigheter och ångest. Och Enligt Rolf Rickmo handlar det i grunden om en alltför låg bemanning inom polisen.

– Det är mycket baserat på numerären av personal, och är det någonting vi idag har stora problem med så är det att ha personella resurser i alla de enheter vi har idag. Vi tappar folk på många ställen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".