Ädelostpaj med pepparkaksbotten, lufttorkad skinka och fikon. Foto: Sveriges Radio
Ädelostpaj med pepparkaksbotten, lufttorkad skinka och fikon. Foto: Sveriges Radio.

Smula sönder pepparkakan och den blir paj

Pepparkakan avnjutes kanske vanligast med en kopp glögg men det finns andra varianter. Idag tipsar vår kock Sara Nyström om en ädelostpaj med pepparkaksbotten och till det lufttorkad skinka och fikon.

Till en liten pajform på ca 15-20 cm.

150 gr bakade pepparkakor

1 ägg

Smör för pajformen

Mixa pepparkakorna fint med hjälp av en matberedare, tillsätt sedan ägget och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i kylen i 20 minuter för att sedan tryckas ut i den smörade pajformen. Var noga med och göra dem jämntjock och hög i kanterna. Baka sedan av pajen på 175 grader i 15 minuter. Förbered under tiden fyllningen:

140 gr ädelost

1,5 dl grädde

1 ägg

2 stänk med cayennepeppar

Dela ädelosten med hjälp av en gaffel i en skål, tillsätt grädden, ägget och cayennepepparn och blanda ordentligt med gaffeln. Sänk temperaturen på ugnen när pajskalet är färdiggräddat till 150 grader, häll i ostfyllningen i pajen och låt den gräddas i ytterligare 35 minuter tills den har stannat i fyllningen och fått en vacker gyllenbrun färg.

Tag ut och låt den svalna innan den får stelna helt i kylen. Vid serveringen smakar den bäst om den är rumstempererad och med lufttorkad skinka, färska fikon samt fikonmarmelad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".