Ludvika
Foto: P4 Dalarna

Ludvika kommun lex Sarah-anmäler sin egen verksamhet

På grund av det pressade läget på individ- och familjeomsorgen, IFO, så har Ludvika kommun idag beslutat sig för att lex Sarah-anmäla sin egen verksamhet.

Ludvika kommun är en i raden av kommuner som funnit att verksamheten inte längre kan bedrivas på ett rättssäkert sätt gällande mottagandet av ensamkommande flyktingbarn.

- Vi har under flera månaders tid försökt avhjälpa och undanröja risken för missförhållanden med anledning av det ökade mottagandet av ensamkommande, säger Camilla Hofström, IFO-chef i Ludvika i ett pressmeddelande.

Ludvika kommun hade i början av denna vecka ansvar för 173 barn utan vårdnadshavare, varav 25 ingår i ett avtal med Smedjebackens kommun.

- Vi står nu i ett läge där våra åtgärder inte är tillräckliga och då föreligger en påtaglig risk för allvarliga missförhållanden inom vår egen verksamhet. Utifrån det gör vi nu en lex Sarah-anmälan till IVO, säger Hofström.

För en tid sedan begärde Ludvikas kommunledning av Migrationsverket ett fyra månader långt uppehåll i mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Migrationsverket har därefter svarat att anvisning av ensamkommande barn inte kan överklagas, skriver kommunen i pressmeddelandet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".