Renar på tallhed

Sköt en ren med pilbåge - döms till villkorlig dom och böter

Jenny Wik Karlsson, jurist: "En känsla av upprättelse ändå"
1:44 min

I dag kom domen mot den man som misstänks ha skjutit en ren med en pilbåge i Idre i somras. Och mannen döms till villkorlig dom och dagsböter.

Det var i slutet av augusti som en ren hittades skjuten i Idre och där man snabbt kunde konstatera att renen skjutits med en pilbåge. Samma kväll anhölls en man i 40-årsåldern misstänkt för djurplågeri och för stöld, efter att renen just hittats nära hans lada.

Mannen nekade dock först till inblandning i brottet, men erkände en månad senare att renarna ställt till med problem på mannens tomt i flera års tid och att han handlat i nödvärn.

I dag kom domen, och mannen döms till villkorlig dom och 30 dagsböter för skadegörelse. Brotten han döms för är skadegörelse samt föregivande av allmän ställning, det senare eftersom han utgav sig för att vara polis vid tillfället. Straffet blir villkorlig dom och 30 dagsböter.

Den dömde mannen ska också betala 8 600 kronor i skadestånd till renägaren. Det är vad renen uppges vara värd.

Svenska samernas riksförbund är positiv till att Mora tingsrätt fällde mannen. Däremot anser förbundet att han borde ha fällts för en annan typ av brott.

– Vi menar att skadegörelse är en för svag brottsrubricering och skulle gärna se en annan brottsrubricering, säger förbundsjurist Jenny Wik Karlsson.

– Vi har ju varit i kontakt med inrikesminister Ygeman som aviserat att de ska se över lagstiftningsåtgärderna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".