Brottsplats
1 av 3
Polisens tekniska undersökningar tar för lång tid. Foto: TT
Leif Nykvist
2 av 3
Leif Nykvist vid Borlängepolisen. Foto: Robert Österlind
Fredrik Skoglund
3 av 3
Chefsåklagare Fredrik Skoglund i Falun. Foto: Robert Österlind

Åklagare tvingades släppa bombmisstänkt

Chefsåklagare Fredrik Skoglund: "Vid många tillfällen tar tekniska undersökningar för lång tid"
3:04 min

Nyligen tvingades åklagaren släppa en Borlängebo ur häktet, trots att denne misstänktes för att ha planerat att tillverka en bomb. Orsaken var att Nationellt Forensiskt Centrum, som analyserar tekniska bevis, inte hann bli klar med sin utredning i tid.

Nu larmar både polis och åklagare i Dalarna om att häktade antingen tvingas sitta för länge eller försätts på fri fot eftersom Nationellt Forensiskt Centrum i Linköping, NFC, har för långa utredningstider.

- Det är inte i alla mål, men vid väldigt många tillfällen så har vi den uppfattningen att det tar för lång tid med tekniska undersökningar i dag, säger Fredrik Skoglund som är chefsåklagare i Falun.

Leif Nykvist är tillförordnad gruppchef på roteln Grova brott vid polisen i Borlänge. Så här säger han:

- Som utredare och ansvarig för utredningen så är det ju naturligtvis frustrerande. Det drar ut på tiden flera veckor längre än det skulle behöva.

Chefsåklagare Fredrik Skoglund förstår att NFC har en tung belastning med många ärenden att hantera men är samtidigt orolig över de långa häktningstiderna.

- Sverige har ju kritiserats för att vi har långa häktningstider och jag vill påstå att huvudorsaken till det är de här tekniska undersökningarna som tar för lång tid många gånger, menar han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".