Tomte som klipper gräsmattan
Foto: Curt Warås/TT.

SMHI: Så blir vädret under julen

SMHI: "Frågan om snön ens ligger kvar längs kusten i norr"
1:37 min

Den som drömmer om en vit jul i år får nu börja hoppas på något annat. SMHI tror på en grön jul, utan snö, i stora delar av landet.

Här kan du se hur vädret kommer bli i jul där du befinner dig.

"Snön lyser vit på fur och gran, snön lyser vit på taken. Endast tomten är vaken" diktar Viktor Rydberg i den berömda dikten Tomten.

Men någon gnistrande snö som lyser vit på taken eller en midvinternattens köld som är hård, lär det inte bli för de flesta svenskar till jul. Den gröna julen ser däremot ut att breda ut sig, kanske till och med utmed större delen av Norrlandskusten, tror Therese Fougman, meterolog vid SMHI.

– Det är frågan om den snö som nu finns vid Västerbottens och Norrbottens kustland om den alls får ligga kvar eller om det kommer att bli blött där med. Det är på håret, säger hon.

Problemet i år är att de globala vindarna helt enkelt inte går Sveriges väg.

Ute på Atlanten härjar varmare vindar från USA som fortsätter blåsa in över landet medan de andra konkurrerande väderområdena, ett högtryck i södra Europa och de kallare vindarna från Ryssland, har svårt att etablera sig över Norden.

– Det ser inte ut att bli något direkt regimskifte under den närmsta tiden, säger hon.

Nu är det här inget nytt. Sannolikheten för att få grön jul är annars ganska hög, särskilt i södra och mellersta Sverige.

Runt Siljan i Dalarna är 2 av 10 vintrar bara, i Göteborg 7 av 10, och i Stockholm är runt varannan jul grön.

På den allra sydvästligaste tippen av Skåne, ligger snön kvar bara var femte till var tionde jul.

Sedan början av 1900-talet har julen varit grön så långt norrut som till Östersund under tre tillfällen.

Enligt SMHI:s statistik är en vit jul definierat som när marken är täckt av åtminstone en centimeter djup snö.

Om du däremot bor längre bort från havet, på en högplatå, eller nära en större insjö, då ökar chansen till snö. Här faller snön mer rikligt och blir dessutom att kvar.

På internet däremot lever drömmen om den vita julen starkt. På Google är de vanligaste sökorden länkade till jul just nu "snö till jul", "blir det en vit jul" och "när kommer snön".

Grön jul ger mest träffar på vegetarisk mat, miljövänlig julgran och inredningstrender. På Facebook har gruppen "Vi som vill ha en grön jul" lyckats samla 57 medlemmar.

Bild
Bild
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".