Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Säters sjukhus stoppar flest patienter från att använda internet

Publicerat fredag 8 januari 2016 kl 11.36
Tidigare patienten Anders: "Man känner sig maktlös, man känner sig rättslös"
(3:02 min)
Foto: Sofie Lind/Sveriges Radio.
1 av 2
Rättspsykiatriska kliniken i Säter. Foto: Sofie Lind/Sveriges Radio.
Rättspsykiatriska kliniken i Säter. Foto: Sofie Lind/Sveriges Radio.
2 av 2
Rättspsykiatriska kliniken i Säter. Foto: Sofie Lind/Sveriges Radio.

Rättspsykiatrin vid Säters sjukhus har flest patienter som blivit stoppade att använda internet och ringa telefonsamtal. Det trots att antalet patienter med liknande vårdbehov är ungefär lika många vid landets rättspsykiatriska avdelningar.

Andreas blev nyligen utskriven efter 20 år på Säters sjukhus och har flera gånger blivit stoppad från att använda internet.

– Jag har varit med om att ha blivit nekad att använda internet till något annat än att betala mina räkningar. Man känner sig maktlös, man känner sig rättslös, man känner sig som ett litet barn och man känner sig fruktansvärt förnedrad, säger Andreas.

Andreas har varit dömd till rättspsykiatrisk vård. Att inte få surfa på nätet, ringa eller gå in på Facebook gör det mycket svårt att hålla kontakt med sina anhöriga, menar Andreas.

– Det gör ju en jobbig situation ännu mera svår, säger han.

Men kan du ändå förstå att det behövs inskränkningar ibland?

– Absolut, det måste finnas regler och i vissa fall inskränkningar, men inte någon generell massbegräsning, säger Andreas.

Sedan år 2007 får patienter inom rättspsykiatrin använda datorer och mobiltelefoner. Den som missköter sig kan stängas av. Flest avstängningar sker vid Säters sjukhus.

Vid samtliga rättspsykiatriska regionkliniker har det skett 1066 begränsningar när det gäller internetanvändning och telefonsamtal under 2014, visar Socialstyrelsens siffror.

Mer än hälften, 767, har skett vid Säters sjukhus. Och ungefär så här har det sett ut under de senaste åren.

– Det handlar om att vi gör de här inskränkningarna för att vi ska ha en trygg miljö för patienter och personal på avdelningar. Det är väl utifrån de sjukdomar eller det brott man har gjort, för att se att man inte kan fortsätta den brottsliga banan och inte ta kontakt med personer som vi inte vill, säger Ulf Björnfot, verksamhetschef vid Säters sjukhus.

Socialstyrelsen säger att det är ungefär samma antal patienter på landets rättspsykiatriska avdelningar, men att skillnaden kanske beror på att Säters sjukhus är bättre på att rapportera in elektronikbegränsningar.

I Öjebyn utanför Piteå har rättspsykiatrin gjort runt en handfull begränsningar under 2014. Per-Axel Karlsson är chefsläkare för psykiatrin länsgemensamt i Norrbotten och han tror att skillnaden mellan Säter och övriga kliniker beror på vilken typ av patienter sjukhusen har.

– En teoretisk möjlighet är att man har fler personer som planerar eller utför brott, säger Per-Axel Karlsson.

Andreas, som själv bott på Säters sjukhus, vill att det ska vara mer fokus på patienters vård.

– Jag skulle vilja att de rättspsykiatriska sjukhusen hade mer riktig vård. Man vill ha förvaring, man vill kunna köra sitt race, sina regler, sina lagar, sina förordningar och sen inte ta hänsyn till patienterna och deras anhöriga hur de mår, säger Andreas.

Andreas heter egentligen någonting annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".