Sjukhus
Foto: Scanpix.

Nya cancermediciner i alla landsting

"Det här är jättebra"
1:46 min

Nu är det klart. Nya lovande cancerläkemedel, så kallade PD1-hämmare, ska kunna ges till vissa cancerpatienter i samtliga svenska landsting.

I somras blev två helt nya läkemedel godkända för att användas i behandling av vissa typer av spridd hudcancer och även spridd lungcancer. Läkemedlen är så kallade PD1-hämmare. Nu är landstingets upphandling av de nya läkemedlen klar och även landstingens rekommendationer.

– Det är ju jättebra. Det innebär att tillgängligheten kommer att finnas samtidigt i hela landet. Ett av de problem som vi har haft historiskt i Sverige har ju varit en ojämn tillgång till nya läkemedel över landet och det här borgar för att det problemet försvinner eller åtminstone blir dramatiskt mycket mindre, säger Freddi Lewin, cancerläkare, som också suttit med i den nationella expertgrupp som ger landstingen råd om nya läkemedel.

Cancerläkemedlen anses också vara särskilt bra eftersom de inte ger upphov till svåra biverkningar. De verkar också kunna användas för flera olika cancersjukdomar.

Landsting har gått ihop och gjort en gemensam upphandling, något som är ovanligt och som man gjort för att kunna vara en stark köpare i förhållande till läkemedelsbolagen, förklarar Mikael Svensson som arbetar med läkemedelsfrågor på Sveriges Kommuner och landsting, SKL. En rabatt blev det också men hur stor kan inte Mikael Svensson säga eftersom avtal mellan läkemedelsbolagen och SKL är hemliga

– Vi tror ju att vi har påverkat möjligheterna att köpa läkemedlen till ett lite bättre pris med den här gemensamma upphandlingen. Men det är ju fortfarande en dyr läkemedelsbehandling. Det är hundratalsmiljoner kronor som det här kommer att kosta landstingen nästa år.

Upphandlingen gäller under nästa år men Mikael Svensson på SKL ser också att det finns goda möjligheter med läkemedlen även framöver.

– De här läkemedlen är väldigt lovande. Det är också sannolikt så att vi kommer att få se en utveckling där de här läkemedlen kommer att ha en roll vid flera olika cancerformer. Av den anledningen är det extra angeläget att säkerställa bra villkor.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".