Mikael Mogren, biskop i Västerås stift. Foto: Gustaf Larsson/Sveriges Radio.
Foto: Gustaf Larsson/Sveriges Radio.

Mikael Mogrens första jul som biskop i Västerås stift

Mikael Mogren om sitt besök i Mora nyss: "Hela kyrkan var full"
1:49 min

I maj valdes Mikael Mogren till biskop för Västerås stift, där ju Dalarna ingår. Nu firar han sin första jul som biskop, och han ser tillbaka på sin första tid som stiftets biskop. Jag har haft en fantastisk höst, säger han.


– Jag har haft en fantastisk höst. Det började på ett sätt som jag inte kunde föreställa mig när jag togs emot i Västerås i september.

Han berättar att 2 000 personer hade samlats och det var folkfest med många barn och hoppborg utanför domkyrkan. Den farten har det varit sedan dess, säger han.

– Det är så stärkande att se att kyrka och kristen tro har en sådan central plats i hjärtat hos så många svenskar. 

Vad tycker du kyrkan har för funktion under julen?

– Det är ju vi som står för högtiden. Vore det inte för det där flyktingbarnet Jesus så skulle vi inte ha något julfirande.

Västerås stift omfattar Västmanland och Dalarna och Mogren, som värnar kulturarvet, berättar om ett besök i Mora nyligen.

– Hela kyrkan var full av folk i daldräkt och vi gick bakom spelmanslaget genom stan. Och så var det också fullt med människor, både barn och vuxna, från flyktingförläggningen i Mora. Och det säger något om kyrka och kristen tro i dag. Vi är både tradition och historia såväl som nutid/framtid.

Vad betyder den här dagen?

– Det är ju högtid. Livet får en annan rytm, att man går in i en annan andning än i vardagen. Och många har laddat upp mycket inför den här dagen, säger Mikael Mogren.

Han säger också att det för många så kan det vara kämpigt med storhögtider.

– När man hade en sån här högtid förra gången så kanske man var två, och nu är kan man vara ensam.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".