Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
Foto: Hasse Holmberg / Scanpix

Beslut idag: Vargjakten i Dalarna stoppas tillfälligt

Förvaltningsrätten om vargjakten: "Utgången är oviss"
1:32 min

Förvaltningsdomstolen i Falun stoppar tills vidare planerna på licensjakt på varg i Dalarnas och Gävleborgs län. Detta på grund av att beslutet om jakten överklagats av flera miljöorganisationer.

Förvaltningsrätten i Falun har beslutat att vargjakten i Gävleborg, som var tänkt att starta den 2 januari, skjuts upp.

Rätten har beslutat att skjuta upp jakten tills vidare - så kallad inhibition - eftersom jakten har överklagats av flera naturvårdsorganisationer.

– Jag bedömer att utgången i de här målen framstår som oviss. Går jakten igång kan det ju bli oåterkalleligt. De vargar som skjuts går inte att få tillbaka, säger lagman Anders Lidman som fattat beslutet.

Lagmannen Anders Lidman säger till P4 Gävleborg att rätten hoppas kunna fatta beslut om licensjakten ska bli av under januari månad eftersom licensjakten ska vara avslutad den 15 februari.

Det var förra veckan som en gemensam överklagan lämnades in från Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Svenska rovdjursföreningen till Naturvårdsverket för vidarebefordran till förvaltningsrätterna i Karlstad, Falun och Uppsala.

Naturvårdsorganisationerna yrkade även på inhibition, vilket betyder att jakten skjuts upp tills det slutgiltiga beslutet om vargjakt är taget. Något som såväl Förvaltningsrätterna i Karlstad och Falun nu har beslutat om.

Högsta förvaltningsdomstolen beslutade i mitten av december att det strider mot EU-rätten att förbjuda att vargjakten får överklagas. Flera aktörer vill stoppa jakten och har överklagat vargjakten, som enligt de ursprungliga planerna ska pågå mellan den 2 januari och 15 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".