Kerstin Karlssons dotter Marie dog efter natt i arresten. Foto: Elisabet Avander Friberg
Kerstin Karlssons dotter Marie dog efter natt i arresten. Foto: Elisabet Avander Friberg

Kritik mot polisen efter nytt dödsfall i arresten

Kerstin Karlsson: "Vill veta vad som hänt min dotter"
4:57 min

På 1,5 år har det skett fyra dödsfall i samband med att personer tagits in till arresten. Ett i Avesta, resterande i Borlänge. Det senaste inträffade nu i december, då 49-åriga Marie avled efter en natt i arresten i Borlänge. Hennes mamma är mycket kritisk.


Det var på kvällen den 11 december som Marie togs in till arresten i Borlänge. Morgonen efter låg hon livlös i cellen och fick föras till Akademiska sjukhuset i Uppsala, då det visade sig att hon drabbats av hjärnblödning under natten. Marie hade fått svåra huvudskador, men också andra skador på kroppen.

Maries mamma, Kerstin Karlsson, är övertygad om att dottern utsattes för svår misshandel av personal i arresten, så svår att hon avled av skadorna.

– Vi vill få svar på vad som hände i polisstationen i Borlänge. Vi kan inte gå vidare om vi inte får reda på det, säger hon.

– Vi vill veta vad de gjort med Marie.

Kerstin Karlsson har gjort en skriftlig anmälan om det inträffade till polisen och till Justitieombudsmannen.

Lars Lindahl, polisområdeschef för Dalarna, säger att det som hänt är beklagligt och att händelsen ska utredas.

– Ingen ska behöva dö i arresten.

Marie hade, enligt journalerna, inga skador när hon lämnade sjukhuset. Trots det har hon skador på både huvudet och kroppen efter att hon spenderat tid i arresten. Hur kommer det sig?

– Jag kan inte svara på det just nu. I alla sådana här fall överlåter vi det till interna utredningar.

Lars Lindahl hävdar att polisen i Dalarna har skärpt rutinerna och reglerna vid omhändertagande i arresterna. 

– Polisen ska fortsätta med de utbildningsinsatser som har varit och planerats, för att tillsammans med landstinget trycka på för att få fram tillnyktringsenheter.

– Det är där personerna ska vara, inte hos polisen, säger Lindahl.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".