Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Väntrum.
Foto: Sofie Lind/Sveriges Radio.

Krav på remiss till specialistvården i Dalarna slopas

Överläkare Michael Guggi: "Patienter idag är väldigt pålästa"
2:07 min

Från årsskiftet kan man själv söka vård direkt hos en specialistläkare istället för att först söka dig till primärvården. Landstinget Dalarna följer nu efter många andra landsting och slopar kravet på remiss från primärvården.

Landstinget Dalarna är ett av de sista landstingen i Sverige som haft kvar remisskravet inom den öppna vården. Kravet har inneburit att patienten alltid måste besöka primärvården, även om patienten själv vetat om att den behöver komma till en viss typ av specialist.

När man nu slopar kravet på remiss hoppas man kunna minska antalet onödiga besök, något som kan vara en fördel både för läkare i primärvården och för patienten.

– Jag kan uppleva att det finns en frustration hos vissa patienter som gärna vill ha en specialistbedömning men som måste vänta i kö på vårdcentralen, säger Michael Guggi, ordförande i Sjukhusläkarföreningen i Dalarna.

Landstingråd Ingalill Persson (S) säger att det handlar om patientens självbestämmande och delaktighet.

– Jag tror det här blir väldigt positivt för Dalarnas befolkning, säger hon.

Helt riskfritt är det nya systemet dock inte. Risken är att mindre resursstarka patienter kan komma i andra hand.

– Det är en uppenbar risk som jag ser det. Det måste man vara uppmärksam på, säger Michael Guggi.

Ingalill Persson (S) är medveten om att den farhågan finns men menar att det har fungerat bra i andra landsting.

– Självklart ska vi vara observanta så att de som är mest sjuka inte påverkas negativt, men jag tror inte att de kommer göra det, säger hon.

Bakgrunden till förändringen är den nya patientlagen som trädde i kraft 1 januari 2015 och som innebär ökad valfrihet och självbestämmande för patienterna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".