Ett hus med en blå skylt där det står SOS Alarm
En vanlig torsdag får man i Dalarna in cirka 90 samtal. På nyårsafton förra året fick man ta emot 260. Foto: Eva Larsen/SR Dalarna

Många onödiga samtal till SOS på nyårsafton

Anna Hoff på SOS: "Man är upprörd för att man inte kommer in på krogen"
0:55 min

Antalet samtal till SOS är tre gånger så många efter tolvslaget på nyårsafton i jämförelse med en vanlig torsdagsnatt. Fler nödsituationer uppstår i samband med alkohol och raketer, men många samtal hör inte hemma hos SOS.

– Det är ganska vanligt att folk glömmer sin pinkod till mobilen och vill ha hjälp med det, säger Anna Hoff som är gruppledare på SOS Alarm i Falun.

40 procent av samtalen som kommer in till SOS Alarm är inte av akut karaktär.

– En kvinna ringde för hon hade tappat bort en snöskoter och en man ringde för att han var missnöjd med hur nyårsraketerna fungerade, säger Anna Hoff.

Generellt i hela landet får SOS in tre gånger så många samtal efter tolvslaget på nyårsafton än en vanlig torsdagsnatt. I Dalarna råder ungefär samma siffror med en viss överrepresentation från Sälen.

– Det är många som åker skidor och firar nyår i Sälen, så därifrån har vi en högre belastning, säger Anna Hoff.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".