Naturvårdsverket har överklagat kammarättens beslut om inhibition.
Foto: Scanpix.

Första vargen fälld i Dalarna

Reportern i direktsänding: "Nu kommer det någon och tecknar något..."
2:06 min

Vid halv ett-tiden idag meddelades att den första vargen skjutits vid årets licensjakt på varg, i Lövsjöreviret i Ludvika kommun. Det är totalt åtta vargar som ska få skjutas och redan under natten till lördagen påbörjades spårningen.

Mitt under pågående live-intervju i P4 Dalarnas nyhetssändning kom beskedet om att den första av de totalt åtta vargarna i Lövsjöreviret i Ludvika kommun, hade skjutits.

– Det var en nyhet för alla tror jag. Men då har den tydligen gått i pass i en annan del av jaktområdet, sa Svenska Jägareförbundets jaktvårdskonsulent i Dalarna, Hans Johansson, i direktsändningen.

Men det var inte helt självklart att vargjakten skulle påbörjas idag över huvud taget. Länsstyrelsens beslut om jakt på de åtta vargarna överklagades av flera naturskyddsförreningar, vilket innebar att förvaltningsrätten beslutade att inhibera - alltså tillfälligt stoppa - vargjakten.

Men kammarrätten i Sundsvall bedömde att inhibitionen skulle tas bort, och jakten kunde komma igång som planerat. 

Dock har Kammarrätten i Göteborg valt att gå motsatt väg, och tillfälligt låtit stoppa vargjakten i Värmland och Örebro.

Åtta vargar ska få skjutas i Lövsjöreviret i Ludvika kommun och jägarna begav sig ut för att påbörja spårningsarbetet redan i natt, vilket vid halv ett-tiden idag började ge frukt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".