Roulett-bord
1 av 2
Foto: TT.
Adam Svanell
2 av 2
Adam Svanell. Foto: Björn Berglund.

Drömmen om snabba pengar - så blev svenskarna ett spelande folk

Adam Svanell: "De senaste 35 åren har Sverige förvandlats till en storspelande nation"
2:29 min

Dalarnas befolkning spelar mer på spel och lotter än genomsnittet i landet. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten. Men så här har det inte alltid sett ut. I boken Spela Lagom berättas historien om hur svenskarna blev ett spelande folk. 

Nästan 70 procent av Dalarnas befolkning spelade på spel eller lotter under det senaste året. Det placerar Dalarna bland de län som spelar mest i landet, visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

Statistiken som visar spelandet mellan 2012 och 2015 visar att Dalarnas befolkning spelar mer än riksgenomsnittet. I hela riket köpte ungefär 60 procent lotter eller spelade spel om pengar de senaste tre åren.

I boken Spela Lagom! Hur drömmen om snabba pengar gjorde Sverige spelberoende berättas historien om hur svenskarna blev ett spelande folk. Boken är skriven av Adam Svanell och Anton Gustavsson.

Och Adam Svanell, kulturredaktör på Svenska Dagbladet, berättar att den svenska spelhistorien börjar i slutet av 1800-talet:

- I Sverige var det ofta förbjudet, det ansågs omoraliskt och syndigt. Men i slutet av 1800-talet skulle man ha en stor utställning i Stockholm och ett år innan utställningen tog pengarna till utställningen slut. Och då beslutade man som en nödlösning att ordna lotterier för att få in pengar. Och det var där som fröet till det som idag är Svenska Spel började gro.

– Man kan säga att de senaste 35 åren har Sverige förvandlats till en storspelande nation, säger Adam Svanell.

Mycket pekar på att det statliga spelmonopolet kommer att ändras inom ett par år, och att andra spelbolag än ATG och Svenska Spel kommer få verka på den svenska marknaden.

Men Adam Svanell tror inte att vi nödvändigtvis kommer spela mer eller mindre när fler spelbolag släpps in.

– Faktum är att spelandet de senaste åren har minskat, på det stora hela så är det färre personer som spelar i Sverige, trots att utbudet har ökat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".