Debatt mellan Lena Olsson och Birgitta Sacrédeus idag
Montage: P4 Dalarna.

Sacrédeus (KD): Fel att låta ensamstående kvinnor insemineras

Lena Olsson (V): "Huvudsaken är kärlek och omtanke"
6:27 min

Igår beslutade riksdagen att det ska bli tillåtet för ensamstående kvinnor att få barn genom assisterad befruktning i Sverige. Fel beslut, tycker Birgitta Sacrédeus, kristdemokrat i Dalarna. Bra beslut, tycker Lena Olsson, vänsterpartist i Dalarna.

Ensamstående kvinnor ska nu få möjlighet att skaffa barn genom assisterad befruktning i Sverige. Det beslutade riksdagen igår, bara kristdemokraterna och sverigedemokraterna röstade emot.

Från och med första april så är det alltså tillåtet för ensamstående kvinnor att insemineras inom vården i Sverige, något som tidigare bara varit möjligt för par.

Birgitta Sacrédeus, Kristdemokraterna i Dalarna, tycker dock att det här beslutet var fel.

– Jag tror att vi kan gå till oss själva, vad har våra pappor betytt i våra liv? Jag tycker att det är en existentiell fråga, och som var och en måste fundera över, vad betyder pappan i våra liv? säger Sacrédeus.

Tidigare har många ensamstående kvinnor åkt utomlands, till exempel till Danmark för att kunna skaffa barn, är det inte något positivt att de här kvinnorna slipper lämna landet för att lyckas få barn?

– Jag har full förståelse för att man vill bli förälder, men i barnkonventionen står det om barns rättigheter. Barn har rätt till föräldrar, och då har Kristdemokraterna valt att ställa sig på barnens sida.

– Och varför ska våra skattepengar gå till vuxnas längtan till barn? säger Sacrédeus.

Lena Olsson, Vänsterpartiet i Dalarna, är dock glad över gårdagens beslut om assisterad befruktning.

– Jag tycker att det är huvudsaken att barn får växa upp där det finns kärlek och omtanke, säger Lena Olsson.

– Kristdemokraterna sätter ju ner foten och talar om hur en familj ska se ut. Och då exkluderar man faktiskt de som har en relation mamma/mamma eller pappa/pappa, eller ensamstående. Och det finns många olika skäl till varför en kvinna väljer att bli förälder själv, och det kan vara väldigt negativa skäl, fortsätter Olsson.

Vad kommer beslutet innebära Sacrédeus?

– Ja det kan innebära att om du dör så får samhället ta vid. Är man två stycken så är det ju två som har ansvaret. Sedan tror jag också att barn mår bäst av att ha en pappa.

Vad kommer beslutet innebära Olsson?

– Jag tror att det kommer bli bra, det har varit på gång länge. Och allt pekar enligt forskning på att de här barnen får det bra eftersom de är så efterlängtade. Huvudsaken är kärlek och omtanke.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".