Gustav Kapraali
1 av 3
Gustav Kapraali jobbar gratis på tre olika ställen i Mora.
Lillemor Wass ordförande i FUB Ovansiljan
2 av 3
Lillemor Wass ordförande i FUB Ovansiljan. Foto Sveriges Radio
Malin Höglund moderat kommunalråd och socialnämnden ordförande i Mora
3 av 3
Malin Höglund moderat kommunalråd och socialnämndens ordförande i Mora. Foto: Sveriges Radio

Dalarna sämst i landet på ersättning till funktionsnedsatta

FUB om habiliteringsersättning: "Jag skäms"
2:53 min

Dalarna är sämst i landet på att betala habiliteringsersättning till personer med en funktionsnedsättning. Något som de flesta andra kommuner i landet gör. Det är orättvist att reglerna inte är lika i alla kommuner, säger Gustav Kapraali, en av de som jobbar gratis i Mora.

Habiliteringsersättning kan kommuner ge människor som jobbar i daglig kommunal verksamhet. Det är ungefär som lön för ett jobb. Men ungefär hälften av länets kommuner gör inte det.

– Det är tråkigt och orättvist att reglerna inte är lika i alla kommuner, säger Gustav Kapraali, en av de som jobbar gratis i Mora på tre olika jobb.

Det är Socialstyrelsen som har undersökt vilka kommuner i landet som betalar och vilka som inte gör det. De flesta kommuner som har svarat, eller 87 procent, betalar. I snitt handlar det om något mer än 30 kronor per arbetsdag.

Men här i länet är det ungefär hälften av kommunerna, som inte betalar något. Och det är Mora, Orsa, Älvdalen, Vansbro, Malung-Sälen, Säter och Ludvika.

Det gör att Dalarna är sämst i landet på att betala ut habersättning.

Handikapporganisationen FUB är mycket kritisk till att reglerna inte är lika över hela landet och till att människor jobbar gratis.

- Det är en stor skam att kommunerna inte betalar ut habersättning till våra medlemmar för de gör ett bra jobb, säger Lillemor Wass, ordförande i  FUB Ovansiljan.

De kommuner som ger ersättning betalar i snitt betalar något mer än 30 kronor per arbetsdag, så det är ingen större besparing för kommunen att låta bli menar FUB.

-  Det är inte så mycket pengar för den kommunala budgeten, säger Lillemor Wass.

Mora var den kommun i landet som först tog bort habersättning år 1995 och sedan har flera kommuner i länet följt efter. Och i dagsläget har den borgerliga majoriteten inte bestämt sig för hud de ska göra.

- Det här är en fråga precis som många andra som vi ser över nu, är det någonting som ska återinföras eller ska vi fortsätta som under de tidigare 20 åren, säger socialnämndens ordförande moderaten Malin Höglund i Mora.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".