Dalarnas Museum
Foto: Linda Zinderland.

Protest mot Dalarnas museums neddragningsplaner

Daniels Sven Olsson: "En väldigt viktig funktion"
1:02 min

Den tillfälliga ledningen för Dalarnas Museum har planer på att ta bort tjänsten som konstintendent på museet. Men då riskerar Dalarna och Falun att förlora sin ställning som konstcentrum.

Dalarnas Museum saknar för tillfället en chef, och tills en ny chef är tillsatt har man tillsatt en tillfällig ledning. 

Men nu planerar den temporära ledningen att ta bort tjänsten konstintendent på museet. Något som skulle kunna innebära att Falun och Dalarna mister sin ställning som konstcentrum. Det skriver flera kulturpersoner i ett öppet brev.

– Det är konstigt att man börjar röra i grytan innan den nya museichefen tillträtt. Skulle jag vara i den rollen skulle jag bli ganska förvånad att man vidtar åtgärder som påverkar hela inriktningen på länsmuseet, säger Daniels Sven Olsson, välkänd kulturperson och under många år anställd på museet.

Daniels Sven Olsson var också med och skrev det öppna brevet.

Under måndag eftermiddag gick museets ledning ut med en dementi där de skriver att det inte finns några planer på att ta bort tjänsten som konstintendent.

Uppdraget från styrelsen är att bedriva vår verksamhet enligt plan, skriver ledningsgruppen.

Tjänsten som konstintendent är förlagd till Dalarnas Museum och bekostas gemensamt av museet och Falu kommun.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".