Islamiskt center. Foto Eva Rehnström.
Islamiskt center. Foto Eva Rehnström.

Beslut idag om ett islamiskt center i Borlänge

Kommunalråd Jan Bohman (S): "Förvånansvärt lite diskussion"
2:53 min

Idag tas beslut om ett Islamiskt Center ska ges möjlighet att byggas på Hagalund, i närheten av Cozmoz centrala Borlänge. Men turerna dit har varit många och långa.

Mitt i Borlänge - på Hagalund, nära Hagakyrkan och Cozmoz. Det är där det islamiska centret ska byggas. Ända sedan slutet av 80-talet har isamiska församlingen haft bönelokaler i Borlänge. Det var länge sedan de blev för trånga och idén om ett islamiskt center i stan föddes. Sedan har bortåt 20 möjliga platser för centret varit uppe till diskussion.

För ganska precis fem år sedan bjöd kommunen in till ett samrådsmöte om byggandet av ett islamiskt center. Flera hundra personer kom till det som skulle bli ett stormigt möte. Det blev till och med tumult utanför lokalen och polisen fick rycka ut. Sverigedemokraterna ville inte ha någon moské försökte få till en lokal folkomröstning.

Men hur skulle en sådan här byggnad se ut? Frågan låg på is ett tag innan Islamiska förbundet och deras arkitekt kom fram med en ritningsförslag på en svart, modern träbyggnad där 750 personer får plats. Nu kan arbetet med en detaljplan börja.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".