Kenneth Persson (S)
Foto: Helena Broström.

Kenneth Persson (S): Kan inte tvinga folk att ta emot hjälp

Kenneth Persson (S): "Vi har lediga platser på aktutboende, så det finns möjligheter"
3:24 min

Socialnämndens ordförande i Borlänge, Kenneth Persson (S), lovade för ett år sedan att inga hemlösa skulle tvingas sova utomhus från och med då. Men än i dag finns det uteliggare i Borlänge. Vi kan inte tvinga folk att söka den hjälp man kan få, säger Persson.

– Statistiken säger att vi har rena uteliggare, tre till fem personer, samtidigt har vi lediga platser på akutboende, så det finns möjligheter, vi har alltid platser över, säger Kenneth Persson.

Vad beror det då på att det blir så här?

– Kan inte svara på, varje person är unik i sig. Troligen finns det olika typer av problembilder som gör att man inte söker den hjälp man kan få.

– Jag pratade med socialtjänsten för några dagar sedan och man vet vilka de är och man når dem inte, det är svårt att tvinga folk att ta sig inomhus.

Ni stängde av en bro där det brukade sova uteliggare, är det ett misslyckande det här?

– Nej bron stängdes av i samarbete med Trafikverket, det befann sig personer nära livsfarlig ledning, säger Kenneth Persson, och fortsätter:

– Nej jag tycker inte att det är ett misslyckande, vi har byggt upp en verksamhet som innebär att alla som vill ska inte behöva befinna sig utomhus, sedan är det ju svårt att tvinga folk att ta hjälpen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".