Thomas Andersson
1 av 2
Thomas Andersson är ny platschef på ABB i Ludvika. Foto: Robert Österlind
ABB i Ludvika
2 av 2
När Thomas Andersson anställdes här hette företaget Asea. Foto: Robert Österlind

Thomas Andersson ny platschef för ABB i Ludvika

Thomas Andersson: "Man känner ju sig ödmjuk"
3:27 min

Fembarnspappan Thomas Andersson har åkt Vasaloppet sex gånger och har jobbat på ABB i 29 år. Sedan ett par veckor är han ny platschef för de 2 700 medarbetarna på ABB i Ludvika.

- Ja, det är jättemånga och man känner ju sig ödmjuk inför den rollen, naturligtvis. Det är ett stort ansvar man tar på sig, men samtidigt jättekul, säger han.

När Thomas Andersson anställdes på ABB:s anläggning i Arboga 1987 så hette företaget Asea. Året efter det flyttade han till Ludvika och här har han blivit kvar, med undantag för ett par utlanstjänstgöringar i Japan och i USA.

- ABB är ju ett fantastiskt bolag. Det som har gjort att jag har stannat så länge här är att ABB har gett mig nya utmaningar hela tiden, säger han.

Samtidigt som ABB nu funderar på att sälja sin kraftdivision, där Ludvikaenheten ingår, så tror Thomas Andersson på en fin framtid för företaget i just Ludvika.

- Vi har funnits i Ludvika i över 100 år. Så den roliga utmaningen är att se till så att vi kommer att vara här i minst 100 år till, förklarar han.

För Ludvika är ABB oerhört viktigt.

- ABB styr och ställer helt i Ludvika och är absolut den viktigaste arbetsgivaren, säger fastighetsmäklare Mats Hansson som också berättar att bostadspriserna i Ludvika är höga bland annat tack vare att så många ABB-anställda flyttar in.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".