En tom plånbok
1 av 3
Foto: Leif R Jansson/TT.
Tina Hallqvist har frysboxen full av kött för en månad med mindre pengar. Foto: Ayla Karlsson / Sveriges Radio.
2 av 3
Tina Hallqvist har frysboxen full av kött för en månad med mindre pengar. Foto: Ayla Karlsson / Sveriges Radio.
Gerd Alm lagar maten själv för att spara pengar. Foto: Ayla Karlsson / Sveriges Radio.
3 av 3
Gerd Alm lagar maten själv för att spara pengar. Foto: Ayla Karlsson / Sveriges Radio.

Årets fattigaste helg är här

1:12 min

Januari är den fattigaste månaden för många och lönen kommer först på måndag för de flesta. Tina Hallqvist från Nås utanför Vansbro har varit förberedd på en månad utan lyx.

– Det är ju så, januari är en tung månad. men jag har frysboxen full med kött så jag får äta det som finns hemma, säger Tina Hallqvist från Nås utanför Vansbro.

Anders Frost från Falun ska försöka lägga undan pengar till en resa när nästa lön kommer men till dess försöker även han hålla sig från onödiga utgifter.

– Jag håller väl igen lite på inköpen, det som inte måste inhandlas får vänta till när februarilönen kommer.

Nu i januari är det många som har mindre i plånboken än vanligt. Efter alla inköp i december är det årets fattigaste månad för många. Gerd Alm från Falun har i stället lyckats spara pengar och har tips på hur ekonomin bäst kan förbättras.

– Laga maten själv i stället för att äta mat ute och baka eget bröd.Titta på vilka erbjudanden mataffärer har också.

På måndag får de flesta lön efter det som brukar kallas årets fattigaste helg. Louise Reher från Falun har aldrig haft det extra tufft ekonomiskt i just januari. Hon tror på att planera sina inköp för att klara sig bra ekonomiskt.

– Man kan tänka till på antalet julklappar som köps i december. Det kanske inte behöver vara tio julklappar utan det kanske räcker med fem, säger Louise Reher.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista