Ylva Thörn
Foto: Johan Thorén.

Ylva Thörn: Kommunals ledning måste ta sitt ansvar

3:25 min

Kommunals ordförande Annelie Nordström, som lämnar tjänsten i maj efter alla skandaler, menar att Kommunal har en gammal kultur när det gäller resor, representation och alkohol. Jag känner inte igen mig i det påståendet, säger Ylva Thörn, landshövding i Dalarna och tidigare ordförande i Kommunal.

– Jag känner inte igen mig i den bilden, och mycket av det som har redovisats senaste veckan, och som jag tar avstånd från, det är ju det som skett inom ramen för bolaget HB Lyran, säger Ylva Thörn.

Thörn var ordförande för Kommunal i nästan 15 år och lämnade posten för sex år sedan.

– Det ansvar jag hade när jag var ordförande för Kommunal har jag tagit. Den verksamheten är ju granskad fram till det datum jag avgick.

Så om någon skulle granska de turer som varit innan 2010, så skulle de inte hitta något?

– Det kan jag inte uttala mig om vad det skulle vara, säger Ylva Thörn.

Så det moraliska förfallet har inträffat de senaste åren då?

– Jag uttalar mig inte om moraliskt förfall, det jag säger är att det är inom HB Lyran som de stora problemen har belysts.

Hur ser du på det som utspelar sig i ditt gamla fackförbund?

– Det är med sorg, det är smärtsamt, och jag menar att varje ledning äger sina frågor och ska ta sitt ansvar, säger Ylva Thörn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista