Här kallar SD-ordföranden i Orsa Gudrun Schyman för slampa

3:16 min

Sverigedemokraternas ordförande i Orsa, Gunnar Håkansson, kallar Gudrun Schyman (Fi) för slampa i ett inlägg på Facebook. Han skriver det i samband med att han delar en artikel om övergreppen på tjejer i Köln, och skriver samtidigt att Gudrun Schyman förmodligen gillar att bli tagen med våld.

Sverigedemokraterna är tredje största parti i Orsa och Gunnar Håkansson aspirerar därmed på att bli kommunalråd i kommunen. Så vi gick ut på stan där för att kolla vad orsaborna tycker om en politiker som uttrycker sig så här.

– Det finns inget försvar för det, det är nedlåtande och kränkande, säger en orsabo.

– Han borde avgå, säger en annan.

– Jag kan inte tänka mig att någon människa vill bli tagen med våld, jag förstår inte hur man kan uttala sig i såna fula ord, säger en tredje.

Det är i ett inlägg på sin egen Facebook-sida som Gunnar Håkansson går till personangrepp på Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ. I inlägget skriver han:

Fy fan vilken "Slampa", ovärdigt det parti hon startat. Gillar förmodligen att bli tagen med våld.

I samband med inlägget delar han en artikel om övergreppen på tjejer i Köln där Gudrun Schyman nämns.

Men när vi ringer upp Gunnar Håkansson vill han inte prata om det här.

– Det finns mycket man kan diskutera i Sverige idag, men just nu är jag i Thailand så jag är nöjd nu, säger han och avslutar samtalet.

Vi får senare kontakt med Håkansson via sms där han skriver:

En partiledare som inte ställer upp för sina medsystrar finns nog inget annat namn för. Har inte sett ett enda avståndstagande från henne när det gäller sexuella trakasserier mot svenska flickor. Ytterligare kommentarer överflödiga.

Men när vi senare mejlar honom frågor om varför han tycker att det är okej att kalla en kvinna för slampa, och varför han tror att en kvinna skulle gilla att bli tagen med våld väljer han att lägga ut ett svar på sin Facebook-sida, där han bland annat skriver:

När det gäller uttrycket slampa var det väl inte riktigt rätt ordval så det ber jag henne om ursäkt för. När det gäller att bli tagen med våld så måste man ju börja fundera, när hon inte tar avstånd från och ställer upp för dom unga flickor och kvinnor som blir utsatta för gruppvåldtäkter och sexuella trakasserier som blivit så vanligt förekommande i samband med den massinvandring som pågår. Hon skyller hellre över på offren på grund av bl.a. utmanande klädsel och tar förövarna i försvar utifrån deras kulturella bakgrund från deras hemländer.


Uppdatering: Efter P4 Dalarnas avslöjande uppmanades Gunnar Håkansson av partiledningen att lämna alla sina politiska uppdrag i Orsa. Däremot har Håkansson inte uteslutits ur partiet.

Det är oklart om Gunnar Håkansson fortfarande är medlem i Sverigedemokraterna, men han inte blivit omvald i den lokala föreningen. SD:s partiledning nöjer sig med att Gunnar Håkansson inte längre representerar partiet i Orsa och anser att frågan är utagerad. Det uppger Henrik Gustafsson, informationsansvarig för Sverigedemokraterna, i ett mejl till P4 Dalarna i mars.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista