Gudrun Schyman
Foto: Pavel Koubek/TT.

Gudrun Schyman (Fi) om sexistiska inlägget: Pinsamt för honom

3:48 min

Ordföranden för Sverigedemokraterna i Orsa, Gunnar Håkansson, har på sociala medier skrivit kvinnoförnedrande om Feministiskt Initiativs partiledare, Gudrun Schyman. Det är pinsamt, för honom, jag påverkas inte av det, säger Schyman i en kommentar.

Sverigedemokraternas ordförande i Orsa, Gunnar Håkansson, kallar Gudrun Schyman (Fi) för slampa i ett inlägg på Facebook. Han skriver det här i samband med att han delar en artikel om övergreppen på tjejer i Köln, och skriver samtidigt att Gudrun Schyman förmodligen gillar att bli tagen med våld.

– Det är naturligtvis pinsamt för honom. Jag hoppas ju att människor som har trott att han kanske står för någon annan politik, förstår att så är det inte, säger Schyman, och fortsätter:

– Det här följer ett mönster, och det är att det finns en oerhörd sexistisk ton i de här inläggen, och det finns också ett väldigt nyvaknat intresse ifrån en del - bland annat sverigedemokrater - för att försvara kvinnor, samtidigt som man använder sådana här uttryck för att utmåla någon form av fiender.

Hur påverkas du av det?

– Jag påverkas inte av det. Jag läser inte själv de här sakerna, jag ägnar mig inte åt att fördjupa mig i sådana här trådar och inlägg.

Håkansson menar att anledningen till attacken är att Gudrun Schyman som partiledare inte ställer upp för sina medsystrar. Håkansson menar också att han inte sett ett enda avståndstagande från Schyman när det gäller trakasserier mot svenska flickor.

– Jag vet inte vilken värld han lever i, det är ju väldigt enkelt att titta på vilka artiklar jag skriver och vilken politik jag och Feministiskt initiativ för i de här frågorna. Var han fått det ifrån vet inte jag, det tyder på att han lever i väldigt isolerad värld, säger Gudrun Schyman (Fi).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista