Bilden visar tågstationen i Säter samt ett anslag på dörren till väntsalen.
Bilden är ett montage av dels tågstationen, dels anslaget på dörren till väntsalen. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg.

Helgstängd väntsal upprör frusna tågresenärer i Säter

1:53 min

Väntsalen på tågstationen i Säter har stängts på helgerna, på grund av skadegörelse. Det drabbar tågresenärer som tvingas vänta utomhus i vinterkylan, och nu lovar Jernhusen ökade öppettider. 

P4 Dalarna har pratat med flera tågresenärer och Säterbor, och alla tycker att det är tråkigt att tågstationen är stängd på helgerna.

– Ska alla behöva lida för att det varit skadegörelse? undrar Sebastian, som ofta åker tåg från och till Säter, även på helgerna och då har fått vänta utomhus.

– Senast var det för två veckor sedan. Då var det svinkallt. Vi kom vi fram vid fem och skjutsen kom vid sex, så jag stod här och frös i en timme, berättar han.

Skälet till att Jernhusen, som förvaltar väntsalen, låser dörren på fredagkvällar, det är att väntsalen utsatts för skadegörelse.

– Men vi har ju fått indikationer på att det är väldigt kallt uppe i Dalarna, så vi ska ta kontakt med fastighetsägaren och kommer nu att se till att det blir ökade öppettider så att det även är öppet på helgerna och förhoppningsvis lite längre på dagarna, säger Cecilia Granath, pressansvarig vid Jernhusen.

Är det en temporär lösning?

– Vi tar ett steg i taget. Nu är det väldigt kallt, och vi är väldigt måna om att resenärerna ska få komma in på stationen, så det är det första vi löser nu. Sedan är det en fortsatt diskussion framöver. Öppettiderna bestäms i samråd med tågoperatörerna som trafikerar stationen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista